Fiat 500 – klassieker in MoMA New York..

De Fiat 500 wordt opgenomen in de vaste collectie van het MoMA, het Museum of Modern Art, in New York. Dat dit Italiaanse stijlicoon op zijn 60ste verjaardag nu ook officieel een kunstwerk wordt, is opnieuw een bevestiging van de culturele en artistieke waarde van dit iconische model. De meest geliefde auto uit de geschiedenis van Fiat, het icoon dat Italianen veranderde in autobezitters en de wereldwijde ambassadeur voor het land vierde vorige week zijn 60ste verjaardag op een bijzondere manier. De Fiat 500 wordt namelijk opgenomen in de permanente collectie van het MoMA, het Museum of Modern Art, in New York.

Het model dat het MoMA in de collectie opneemt is een Fiat 500 F die gebouwd is tussen 1965 en 1972, de meest populaire 500 ooit. Fiat’s “grote kleine” auto was een wereldwijd succes, had een 499,5 cwm3 motor van 18 pk die een topsnelheid van 95 km/h mogelijk maakte. Tussen 1957 en 1975 zijn er ruim 4.000.000 eenheden van gefabriceerd. Na de Nuova 500 eind jaren 50, volgde de sterkere 500 ‘Sport’, ‘D’ en ‘F’. Daarna kwamen de meer op comfort gerichte ‘L’ en uiteindelijk de ‘R’.

Na de introductie van de nieuwe generatie in 2007, verschenen verschillende – vaak ook als cabriolet – en originele versies en uitvoeringen zoals de 500 by Diesel, de 500 Gucci en de onlangs ge├»ntroduceerde 500 Riva. De nieuwe Fiat 500 is Europa’s best-seller die in 8 landen op de eerste en in zes in de top drie staat qua verkopen.
De Fiat 500 is meer dan de auto die het voor iedereen mogelijk maakte mobiel te zijn. Het werd een stijl- en designicoon dat verschillende artiesten en kunstenaars heeft geïnspireerd. Na 60 jaar is het model nog immer trouw aan zijn identiteit en is onverminderd jeugdig. Een succesvolle auto maar ook een cultureel fenomeen dat nooit uit de mode raakt.

Lees ook:Fiat viert feestje rond 60-jarige 500!
Lees ook:Oer-Porsche tentoongesteld…
Lees ook:Alfa opent museum voor de ware liefhebbers…
Lees ook:Hyundai vindt van Gogh…
Lees ook:Grootste Austin-museum moet sluiten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.