Ligier JS2, wel iets anders dan een brommobiel…

Wie tegenwoordig het merk Ligier noemt, denkt daarbij al snel aan kleine 45km/u wagentjes die als ‘brommobielen’ ook in ons land voorop rijden in de files. Maar Ligier kent een rijke geschiedenis waarin autoracen en sportwagens wel degelijk ook een rol speelden. Naamgever Guy Ligier was ooit rugbyspeler in het Franse team, stapte daarna over naar het autoracen en begon toen ook de bekende Ligier Formule 1 auto’s te bouwen die aardig mee konden komen in hun succesjaren. Later stapte hij over op de stadswagentjes waarmee we het merk nu nog associëren, een deel van zijn gamma was zelfs toen al elektrisch. Eind jaren zestig begon het merk aan de ontwikkeling van een eigen sportwagen die als JS2 het levenslicht zou zien. JS stond voor Jo Schlesser, een vriend van Ligier die in 1968 tijdens de Grand Prix van Frankrijk in een Honda het leven liet na een fatale crash. De JS2 was een fraaie lage sportwagen die wel iets weg had van een verkleinde Ferrari. Onder de motorkap monteerde Ligier een V6 die van Ford afkomstig was, maar al snel werd die motor vervangen door de dramatisch slechte maar wel krachtige V6 uit de Citroen/Maserati SM. Daarmee was de auto best snel. Met 185pk was het ook geen auto voor watjes in die jaren. Toch sloeg de Ligier niet zo sterk aan als de fabrikant had verwacht. Meer dan 150 stuks zijn er niet verkocht. Een deel van die auto’s kwam terecht in musea, andere exemplaren werden ingezet op het circuit, waar een echte Ligier natuurlijk ook thuis hoort. Of er ook een in Nederland te vinden is? Ik weet het eerlijk gezegd niet, maar verbazen zou het me ook niet. Toch een uniek ding die JS2 van Ligier. Maar of het nu meteen een gewilde klassieker is?

Lees ook:Private Lease nu ook bij brommobielen…
Lees ook:Dat imago toch; Bentley!
Lees ook:Oerconservatief en Brits; Armstrong Siddeley Star Sapphire
Lees ook:Column: De 24-uurs gekte van Le Mans
Lees ook:Dat imago toch; Toyota

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.