Koninklijk vervoer…

Voor hen die gek zijn op alles wat met het Koningshuis te maken heeft heb ik een aanrader. In de Koninklijke Stallen van Paleis Het Loo, Amersfoortseweg, Apeldoorn, staat een fraaie uitstalling van voertuigen waarmee de Nederlandse blauwbloedigen zich door de jaren heen verplaatsten. Veel aandacht daarbij voor de vele koetsen die indertijd en nu nog op nostalgische wijze zorgen voor protocollair vervoer. Maar er staan ook wat auto’s opgesteld. Zo is er een statige Minerva te zien. Bereden door de vroegere Prins gemaal van Koningin Wilhelmina, Hendrik. Dat merk Minerva kwam uit België, maar had een Amsterdamse oprichter, Sylvain de Jong. In de loop van de eerste jaren van de 20e eeuw bouwde Minerva verschillende modellen. Van klein tot groot. De auto van Prins Hendrik behoorde tot de laatste categorie. Uitgerust met een grote motor (soms tot zes liter inhoud) en met het hoogst haalbare op het gebied van luxe en comfort waren het wagens met een uitstraling die een Rolls Royce niet zou misstaan. En dus was het logisch dat een soortgelijke wagen Koninklijke gebruikers kende. Ook leuk zijn de groen gespoten Fiat Coupe en een Mercedes 300 die gezien de kleur dienst hebben gedaan bij Prins Bernhard. De Prins der Nederlanden was een absolute autoliefhebber en heeft als zodanig heel wat merken en typen bereden. Bekend was zijn voorkeur voor sneller Ferrari’s, maar ook meer bescheiden auto’s mochten bij de prins rekenen op interesse. Zijn vrouw, de vroegere Koningin Juliana, hield meer van bescheiden luxe. Zo was ze gek op haar Ford LTD Convertible. Van later datum is een Ford Granada met verlengd chassis. Voorloper van de later door Beatrix gebruikte Scorpio. Wagens die praktisch waren in het gebruik en niet zoveel chique bezaten als de elders nog wel eens gebruikte Rolls Royces of Bentley’s. Nadeel van de expositie is wel dat de auto’s erg dicht op elkaar staan in relatief kleine ruimten. Dat maakt het fotograferen bijna onmogelijk. Al was het maar door de grote schare mede-belangstellenden. Maar als je vroeg in de ochtend die kant op gaat en meteen naar die Koninklijke Stallen doorloopt is de kans op goed op de plaat zetten groot. Echt de moeite waard voor de liefhebber van bijzondere auto’s met een even bijzondere geschiedenis.

Lees ook:Zijdeachtige rust bij Rolls Royce
Lees ook:Prins Carnaval van Borchgrave Roosteren gek op auto’s
Lees ook:Prinselijke bolide terug op Soestdijk
Lees ook:Gouden auto’s in Londen….
Lees ook:Baby Rolls Royce gaat er komen

3 reacties op “Koninklijk vervoer…

 1. Freek

  De groene Fiat coupe is het verloving geschenk van Juliana en Bernard voor hun dochter Beatrix en Claus.
  De groene Mercedes is tot haar dood gebruikt door Wilhelmina.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Freek

  Waar zijn de Lincolns gebleven in gebruik van de Koninklijke familie eind jaren 50. Er was een zwarte cabriolet Lincoln Continental, enkele zwarte sedans en een witte sedan. Een zwarte schijnt omgebouwd te zijn als lijkwagen. Vermoedelijk geberuik in de stad Groningen. Deze auto’s worden dood gezwegen lijkt het wel.
  Toch hebben ze dienst gedaan als hofauto’s

    /   Beantwoorden  / 
 3. Leo

  @Freek – Dank voor de aanvullingen op mijn blog ove rhet koninklijk vervoer. Naar ik gehoord heb staat er een beste collectie auto’s nog ergens in de ‘koninklijke stallen’. Maar er zijn ook auto’s gewoon verkocht. Dus ergens rijden dit soort bijzondere wagens vermoedelijk nog rond of staan ergens te staan in een particuliere collectie. Wie het weet mag het zeggen…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.