Aero-meeting Hamburg

 

Wel eens gehoord van het Tsjechische automerk Aero? Nee? Dat is eigenlijk wel jammer, want het is een automerk waarvan flink wat klassieke modellen onlangs te zien waren in het Duitse Hamburg. Fraai gerestaureerd en in handen van echte liehebbers…..

 

Het is voor mij vrijwel zeker dat heel wat van mijn lezers hier waarschijnlijk nog nooit hebben gehoord van het automerk Aero. En dat is op zich niet zo gek want het bouwde auto’s tussen 1929 en 1947.

 

Het merk had haar vestigingsplaats in het Tsjechische Praag. Het werd vooral bekend door haar diverse modellen met zgn. tweetaktmotoren. Het Tsjechische merk was na Skoda, Tatra en Praga het vierde Tsjechische automerk.

 

Men bouwde heel fraaie en elegante automobielen, waarvan sommige ook in Nederland bekend zijn geworden. Een daarvan, de Minor, was wonderlijk genoeg eigenlijk een Jawa-ontwerp, maar door de nationaliseringen die in het naoorlogse Tsjecho-Slowakije werden doorgevoerd, moest Aero deze auto gaan fabriceren.

 

Er zijn verschillende liefhebbers van deze klassieke en kwalitatief hoogwaardige auto’s te vinden, waaronder AH-regiomanager Marcel Tillemans.

 

Hij stuurde me onlangs een reeks foto’s van een Aeromeeting die werd gehouden in het Duitse Hamburg. Hij trok daar naartoe met een paar van de door hem gerestaureerde Aero’s en we zien hem zelfs op sommige plaatjes bij en in de auto’s. Voor de goede orde nog even, Aero kreeg na 1947 als opdracht om vliegtuigen te bouwen. En dat deed men. Vele duizenden Migs, Ilyushins, Delfins en Albatrosvliegtuigen zijn door deze onderneming gebouwd. Het bedrijf bestaat als zodanig nu nog steeds. Maar auto’s? Nee, die bouwt men niet meer. Met dank aan Marcel Tillemans voor de fraaie foto’s.   

Lees ook:Huilende tweetakt; Aero Minor!
Lees ook:Bescheidenheid troef! Aero Minor!
Lees ook:Bescheiden Tsjech; Aero Minor…
Lees ook:Gespot: Nieuwe Saab 9-3
Lees ook:Onbekend wellicht, niet onbemind, de Hudson Hornet 1955-57

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.