Schotse onbekende schone

Vorig jaar bezochten we voor de vierde keer het door ons zeer geliefde Edinburgh, hoofdstad van Schotland. Nog even los van ales wat daar in de stad en de buurt te zien is, nieuw was voor mij om een automerk aan te treffen dat bij ons over het algemeen volstrekt onbekend is gebleven; Argyll!

Argyll werd opgericht in 1899. Het bouwde niet alleen personenauto's, maar ook lichte bestelwagens, onder meer voor deNational Telephone Company en taxi's. Men experimenteerde met verschillende soort motoren en technieken. Van Renault, DeDion, maar ook de bijzondere 'glijdende kleppenmotor' van Peter Burt. Het bedrijf verkocht nooit de geplande aantallen, raakte uiteindelijk dan ook in de financiele problemen en ging voor het eerst in 1914 failliet. Na 1918 probeerde men het opnieuw en bouwde toen nog tot en met 1928 een 300-tal auto's. Daarna ging het merk opnieuw over de kop. In 1976 werd nog een keer geprobeerd om het oude Schotse automerk nog een  keer te doen herleven, door de bouw van een sportieve auto met naar keuze een V6 of V8 motor. Maar van dit idee is na 1983 niets meer vernomen. Hoe dan ook, het was leuk en vooral interessant om een Schotse auto aan te treffen in het voor de rest ook uiterst interessante Royal Museum of Scotland. Als u een keer in Edinburgh bent een aanrader….. 

Lees ook:Rock and roll in Rosmalen…
Lees ook:Rock Around in Rosmalen….
Lees ook:Schotten gaan voor elektrisch….
Lees ook:Weer faillissement voor Saab?
Lees ook:Onbekende Skoda; de 1200 Sedan

Eén reactie op “Schotse onbekende schone

 1. kees bosman

  Geachte Heer.Vroeger in een Minerva 1912 BB gereden.Deze was niet
  van mij,maar van iemand uit Bergen NH. De auto die U zoekt is
  Volgens mij een Alco van 1912. Heb er een foto van op mijn pc.
  Als U bij Google gaat zoeken vind U hem wel.

  Vriedelijke Gr Kees
  Akersloot NH

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.