Milieuclub gelooft in eigen onderzoek…

Als je gelooft in de sprookjes van de anti-autolobby in dit land, zoals vertegenwoordigt door de actieclub Natuur en Milieu, is het einde der tijden voor autorijdend Nederland in zicht. Hun ‘de wens is de vader van de gedachte’ theorie over de toekomst van het vervoer in ons land, laat duidelijke gestuurde tendensen zien. De verlammende werking van dit soort clubs is ook veelal zichtbaar in de politiek. Zeker als zgn. progressieve partijen zich bemoeien met beleid zie je al snel dat men de melkkoe graag slecht terwijl men het best nog aan het aftappen is en tegelijk klaagt over de vervuiling van het beest. Maar men wil wel graag de opbrengsten van het geheel vertaalt zien in subsidies die de eigen club overeind houden. Dus produceert men zo nu en dan onderzoekjes waarvan de uitkomst die linkse lobby in ons land steuntjes in de rug moeten geven. Een daarvan hoorde ik vandaag voorbij komen. Volgens N&M zou over tien jaar het aantal auto’s met 1,6 miljoen zijn afgenomen en kiezen mensen ‘massaal’ voor trein, elektrische fiets en deelauto. Waar men die resultaten vandaan haalt vertelt het verhaal niet, wel ‘dat dit goed is voor het milieu’. Men gaat voorbij aan de compleet falende infrastructuur van bijvoorbeeld de NS. Stel je nu eens voor dat er in het steeds vollere Nederland van 2025 ineens meer dan 2 miljoen reizigers in het OV zouden stappen! De ramp is niet te overzien. Nu al ligt het treinverkeer plat bij 0,5 mm sneeuwval of een computerstoring in Utrecht. Dan weten de vervoerders al niet meer hoe ze al die wachtenden moeten weg krijgen die zijn gestrand op stations of daarbuiten. Nee, het is een utopie te denken dat we zonder auto’s door het leven zouden kunnen. Dat er wellicht een verandering van gebruik plaats zal vinden? Het is denkbaar. Tien jaar geleden kon niemand voorspellen dat we om allerlei redenen ineens in kleine A-klassers zouden gaan rijden. Vermoedelijk hadden de milieufanaten toen een rapport klaar waar in stond dat we met zijn alleen elektrische zouden rijden in 2015. Kwam niets van terecht. Vooral ook omdat de infrastructuur niet deugt en ook de actieradius nog steeds niet voor elkaar is. Maar let op, ik zie, net als we nu alweer zien t.a.v. diesels, de nodige lasten op ons afkomen. Want laten we wel zijn, als je een bodemloze put moet denken die overheidsfinancien heet en je krijgt de tools aangereikt om extra lasten te heffen op autobezit, laat je als progressieve stroming in de regering die kans niet voorbij gaan. Zo krijg je dat bepaalde mensen geen auto meer kunnen rijden en bepaal je zo zelf de uitkomst van je toekomstige vervoersgedrag. En houdt je de milieugroepen ook rustig. Al zou ik willen pleiten voor volkomen verzwijgen van die lui. Maar dat is in het huidige medialandschap bijna een utopie. Net zo utopisch overigens als die wonderlijke toekomstgedachte van N&M. Luchtfietsers die anderen hun individuele vervoer willen ontnemen. Tot ze zelf rijp of rijk genoeg zijn om zelf auto te kunnen rijden…. Let maar op!

Lees ook:Werkgelegenheid in automotive
Lees ook:Toch sprankje hoop voor Saab?
Lees ook:Toyota weer de grootste!
Lees ook:Bugatti Galibier – Productie in 2015 gepland!
Lees ook:Rijdt helft automobilisten autonoom???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.