Bob de Jong presteert goed in Hyundai…

Rallyrijder Bob de Jong behaalde de tweede plaats in de Twente Rally en gaf daarmee zijn debuut met de Hyundai i20 R5 extra glans. ‘Dit was veel beter dan waar we vooraf op hadden gerekend’, realiseerde Bob de Jong zich bij de finish in Hengelo. ‘De i20 R5 van Hyundai voelde vanaf de start heel goed aan en ik kreeg al snel vertrouwen en kon voorin meestrijden.’ Ondanks de slechte weersomstandigheden schotelde de organisatie van de Conrad Twente Rally de deelnemers een prachtige en uitdagende rally voor met 12 klassementsproeven. Het talrijke publiek genoot dan ook van spannende rallysport op het hoogste niveau.

Bob de Jong en zijn Belgische navigator Bjorn Degandt reden een vrijwel foutloze rally en bouwden hun tempo goed op. Vanaf de start leek de ervaren Piet van Hoof met zijn Mitsubishi Lancer de te kloppen man; na de eerste ronde van vier proeven had hij al een comfortabele voorsprong. Daarachter waren het Bob de Jong en Kevin van Deijne (Fiësta R5) die de dienst uitmaakten, waarbij De Jong verrassend vanaf de start Van Deijne op afstand kon houden. ‘Wij hadden vrijdag een eerste test met de auto gedaan, maar toen was het droog op een circuitje; nu was het nat en op rallyproeven is dat toch een heel verschil.’ Met de engineers van Hyundai Motorsport werd gezocht naar de beste afstelling, waarbij ook de bandenkeuze een cruciale rol speelde. ‘Omdat wij voor het eerst met DMACK-banden reden, moesten we onder deze lastige omstandigheden met veel variabelen leren om te gaan’, analyseerde De Jong de situatie na de eerste ronde, die hij afsloot met 47 seconden achterstand op leider Van Hoof.

In de tweede ronde wist Bob de Jong veel progressie te boeken en kwam hij dicht in de buurt van Piet van Hoof. ‘We verloren maar 11 seconden in vier proeven en ik tankte steeds meer vertrouwen.’ Dat bleek ook in de laatste ronde van vier proeven, toen Bob de Jong op de 10e klassementsproef de snelste tijd op de klokken zette. Toen Bob de Jong en Bjorn Degandt als tweede over het finishpodium van de Twente Rally reden, werd de Hyundai-equipe dan ook overladen met complimenten. ‘Dat was leuk om te horen, want ook al tijdens de rally kwamen er mensen naar ons toe om ons te feliciteren met de nieuwe auto. Dat wordt algemeen gezien als een aanwinst voor de Nederlandse rallysport.’

Terugkijkend was Bob de Jong dan ook zeer in zijn nopjes: ‘Dit was echt top – de auto voelt geweldig aan en het karakter van de Hyundai i20 past uitstekend bij mijn rijstijl.’ Dat beaamde ook navigator Bjorn Degandt: ‘Ik merkte al heel snel dat Bob op zijn gemak is en dat geeft enorm veel vertrouwen.’ Vertrouwen heeft Bob de Jong ook in de toekomst: ‘Dit was de perfecte gelegenheid om de nieuwe auto te leren kennen. In de winter kunnen we verder testen om ons optimaal voor te bereiden op komend seizoen, waarbij we zullen kijken of we voor zowel de titel in het Open Nederlands Kampioenschap als de Eurol R5 Rally Challenge zullen gaan strijden.’

Lees ook:Porsche’s Kids Rally
Lees ook:VW voorop in WRC
Lees ook:Citroën stuurt richting WRC-overwinning
Lees ook:Hyundai gaat scheuren….
Lees ook:Sportief succes Toyota in Finland…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.