Verrassing van Toyota; hybride-taxi…

Natuurlijk is de Tokyo Motor Show de perfecte plek om eens iets nieuws neer te zetten als je zelf een Japanse fabrikant bent, Toyota begrijpt dat als geen ander. En dus verrast het heeel wat mensen en branchegenoten met een schitterende maar vooral praktische taxi. Gebouwd als zodanig en niet een en al improvisatie op een luxe-auto-thema. Deze als JPN aangeduide auto is ontwikkeld als taxi en heeft maar een doel; passagiers vervoeren. Optisch lijkt hij sterk op de bekende TX-1 voertuigen uit het Verenigd Koninkrijk. De JPN heeft een enorme ruimte beschikbaar voor poassagiers, die o.a. met led-lampjes verlichte veiligheidsriemen beschikbaar hebben en in luxe versies zelfs airco in de zittingen van de stoelen. Daarnaast zorgt een schuifdeur aan de zijkant dat de JPN ook rolstoelrijders kan meenemen. De korte neus maakt door steden laveren eenvoudiger dan met een grote sedan zoals die nu in veel Japanse steden wordt gebruikt. De meeste standaard-taxi’s daar zijn Toyota Crowns uit 1995 met een taxi-outfit. Maar daaraan moet nu een eind komen. Vandaar dat Toyota voor deze nieuwe taxi inzet op hybride-aandrijving. Deze combineert krachtige elektromotoren met een 1,5 liter benzinemotor die 75Pk levert en zorgt dat de taxi behoorlijke afstande kan afleggen maar in de stasdscentra elektrisch kan rondrijden. Goed voor het milieu en plezierig voor de inzittenden. Zo is de redenatie. Ook al oogt de auto dat bijna Brits ouderwets, dat past zeer in de smaak bij Japanse klanten die gek zijn op alles wat traditioneel oogt. En men kan ook nog eens wat bagage meenemen, de JPN slokt 401 liter op in zijn kofferbak. Vooralsnog is de in drie lakkleuren leverbare auto voor Japan bedoeld, maar ik zie wel een markt verder in de wereld waar milieu een steeds belangrijker rolt speelt en mensen toch ook in comfort willen worden vervoerd. Volgens opgave in de Duitse media kost de JPN in Japan iets van 25 mille (omgerekend naar Euro’s) en komt de duurste versie op 26.500 Euro uit. Prima alternatief voor al die dure limo’s die ook hier worden ingezet voor dit vervoer. En het oogt best aardig…toch? (AMuS)

Lees ook:Eerste elektrische taxi’s voor Spaanse steden…
Lees ook:Toyota mag taxi voor de toekomst ontwerpen..
Lees ook:Toch weer nieuwe Britse taxi’s voor Londen…
Lees ook:Zelfrijdende taxi’s in Singapore actief…
Lees ook:Toyota stelt hybride-RAV4 tentoon….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.