Nieuwe McLaren P1 laat straten smelten…

Vergeet alles wat u leest over kleine compacte en zuinige auto’s. Vergeet suv’s met pretenties, laat alles wat je weet over normale sportwagens maar gewoon opgslagen in boek of geest. McLaren brengt tijdens de Geneefse AutoSalon de nieuwe P1. Een auto met pit, in feite een Formule Een wagen met een soort consumentenverpakking. De P1 wordt uitgerust met een ‘slechts’ 3,8 liter grote V8 motor afkomstig uit de iets oudere MP4-12C. Deze van BiTurbotechniek voorziene KERS-hybridemotor levert 916pk. Als straatcoureur krijg je daarbij een zevengangs dubbelkoppeling-versnellingsbak die de achterwielen voorziet van aandrijving. De ingebouwde elektromotor levert van het totaalvermogen een beste 179PK en alles bij elkaar opgeteld komt de McLaren tot een koppel van 720Nm. Helaas, voor de meeste middenklassers niet voorbehouden. Wil je politiek correct gaan rondrijden met de supersportwagen kan dat. Puur elektrisch aangedreven kom je dan tien kilometers ver, maar bewondering komt dan ook vanuit GroenLinkse kring op je af. Rijdt je de McLaren volgens de Spee-normen, zou je in theorie ergens een op tien moeten kunnen halen. Ongekend voor een dergelijke auto. De nieuwe McLaren wordt gebouwd uit lichte en loeisterke materialen. Zoals Carbon, titanium en magnesium. Zet je het vermogen af tegen het eigen gewicht van de auto, scoort hij zelfs nog wat beter dan de befaamde Bugatti Veyron. Wie een beetje goed kan rijden (en in deze klasse lijkt me een coureursopleiding een eerste vereiste) krijgt de 1400 kilo zware McLaren in minder dan drie seconden van nul naar honderd en rijdt 14 seconden later al voorbij de 300km/u. Voorwaar indrukwekkende cijfers. Volgens de fabrikant gaan er 375 P1′s gebouwd worden. Men had ooit in het businessplan hogere cijfers opgenomen, maar door de crisis en zo is het zelfs in deze klasse lastiger om supercars te slijten. Wie er een wil bestellen moet wel ruim 1 miljoen Euri op de bank hebben staan. En dat is dan nog exclusief afleveringskosten, matten en stootstrips.

Lees ook:Super-McLaren – stevige prijs, dito prestaties….
Lees ook:McLaren start productie 720S
Lees ook:McLaren is bezig met een hyper-GT
Lees ook:McLaren geeft naam aan nieuw model…
Lees ook:McLaren 650S….nog even en dan gaan de lakens er af..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.