Unieke collectie Saab Museum geveild…

De meeste automerken kennen wel een eigen museum en daar is dan te zien hoe de ontwikkelingen bij een dergelijk merk verliepen. Een beetje museum heeft ook speciale modellen staan. Prototypen, het eerst of miljoenste productie-exemplaar of een versie die er nooit kwam van een bepaald model. Zo ook Saab. In totaal 123 bijzondere wagens van dat inmiddels failliete Zweedse merk stonden in het bedrijfsmuseum en er was even hoop bij de Zweden dat dit museum buiten het faillissement zou kunnen worden gehouden. Maar dat is niet gelukt, de unieke collectie wordt door de aangestelde curatoren geveild. En of het dan gaat om een Oer-Saab of een prototype van de Aero X, alles komt onder de hamer. Ik vond onlangs een lijstje van de wagens die een nieuwe eigenaar zullen gaan krijgen en dat bijna verbijsterend uniek spul. Zo staat er de allereerste Sonett uit 1956, maar ook een Saab 93 uit 1957 die was uitgerust met twee gekoppelde tweetakt motoren die samen 100pk leverden. Het is maar te hopen dat deze bijzondere collectie terecht zal komen bij andere musea of liefhebbers met veel geld om die wagens voor het nageslacht te bewaren. Nu is het slechts triest dat deze oefening nodig is. En zo nodeloos zou je denken!

Lees ook:Gespot: Nieuwe Saab 9-3
Lees ook:Alfa opent museum voor de ware liefhebbers…
Lees ook:Ford Museum den Hartogh moet sluiten….
Lees ook:Europees Mazda Museum geopend…
Lees ook:Saab brengt opzienbarende 9-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.