Elektrische auto’s nog geen alternatief

Volgens de grootste toeleveraar van de auto-industrie, het Duitse concern Bosch, zijn elektrische auto’s ook in de nabije toekomst geen alternatief voor de bekende auto’s met verbrandingsmotoren.

Milieuvriendelijke voertuigen zijn meestal niet volwaardig genoeg voor serieproductie

Wel helpen al die ontwikkelingen op langere termijn wellicht om een alternatief te bieden voor motoren die gebruik maken van fossiele brandstoffen. Maar Bosch wil duidelijk maken dat het niet realistisch is om te verwachten dat er bijvoorbeeld al in 2010 een elektrisch aangedreven voertuig op de markt komt dat dezelfde rijeigenschappen biedt als de huidige generatie auto’s met benzine, diesel of gasmotoren. Bosch denkt dat de eerste in kleine series beschikbare en praktisch bruikbare voertuigen met elektromotoren ergens rond 2015 op de markt zullen komen. Daarbij is dan wel een voorwaarde dat de overheden de enorme ontwikkelingskosten voor deze nieuwe technieken dan (deels) voor hun rekening nemen om de kostprijs per voertuig nog een beetje binnen de perken te houden. Volgens Bosch blijven verbrandingsmotoren nog minstens twintig jaar dominant, waarbij het verbruik wel zal dalen met een procent of vijftien. Ook hybridevoertuigen zullen nauwelijks een rol gaan spelen in de komende jaren. Het is domweg een kwestie van praktische handelbaarheid en infrastructuur willen deze alternatieve voertuigen een belangrijke plek kunnen veroveren in het dagelijks autogebruik. Denk daarbij aan opladen van accu’s, de totale laadtijd, actieradius, en het rijgemak. Bosch verwacht overigens wel dat door de ontwikkeling van steeds meer megasteden in de wereld, de vraag naar kleine en ultra-goedkope auto’s sterk zal toenemen. In stedelijke gebieden heb je domweg geen behoefte aan een grote auto en kan een kleine een prima alternatief zijn voor open tweewielers of een niet altijd even efficiënt openbaar vervoer.

 

Ook bij Ford zoekt men naar alternatieven voor verbrandingsmotoren...

Lees ook:Peugeot levert elektrische deelauto’s
Lees ook:Het gevaar van elektrische auto’s
Lees ook:Draadloos accu’s laden mogelijk?
Lees ook:Samenwerking fabrikanten op gebied elektroauto’s
Lees ook:Smart gaat voor elektrisch….

Eén reactie op “Elektrische auto’s nog geen alternatief

  1. A. van der Velden

    Zoals onder andere op mijn blog is te zien in het linker videopaneel, had General Motors al lang een elektrische auto die prima voldeed, de EV1. Tom Hanks was een van de trotse bezitters. Tot de gezamenlijke lobby van auto- en olieproducenten in Californië, gesteund door Bush, het project de nek omdraaide. En hoe: men moest de auto onder dwang inleveren! Ik kan iedereen van harte aanraden de volgende documentaire te bekijken: Who Killed the Electric Car (staat ook op You Tube).

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.