De voordelen van all season autobanden

We genieten momenteel volop van de heerlijke nazomer, maar feit is dat er weer een nieuw seizoen voor de deur staat. En het mag dan nog geen bittere noodzaak zijn, toch is het verstandig alvast naar nieuwe autobanden te kijken. Natuurlijk kun je, zodra de kou aantrekt, van zomerbanden overgaan op winterbanden, maar tegenwoordig bestaan er ook tal van kwalitatieve all season banden. Hoge kwaliteit autobanden waarop je het hele jaar door kunt rijden met belangrijke kenmerken van zowel zomer- als winterbanden. Banden die dankzij de juiste profielopbouw en materiaalkeuze goed presteren onder álle weersomstandigheden. Van merken als Autogrip tot Yokohama, met prijzen variërend van achtentwintig euro tot vijfhonderd euro.

Voor elk model auto is de perfecte all season band te vinden. Handig, want je hoeft niet elk half jaar te wisselen en vooral ook financieel aantrekkelijk. Online vind je een uitgebreid all season banden assortiment. Waarbij voor alle banden een gratis verzending en levering binnen 2 tot 5 dagen geldt. Houd bij je keuze rekening met het feit dat autobanden behoorlijk wat te verduren hebben. Ze moeten het gewicht van de auto én de inzittenden dragen en daarbij zo weinig mogelijk de oneffenheden in het wegdek doorgeven. Daarnaast moeten ze een goede grip op de weg hebben, ongeacht het type wegdek of het weertype.

Eenmaal de juiste banden gevonden en onder je wagen laten zetten? Houd de volgende richtlijnen voor onderhoud dan in je achterhoofd. Zo blijven je banden het hele jaar door in perfecte conditie, kunnen ze optimaal presenteren en gaan ze lang mee.

  1. Houd de profieldiepte van je banden in de gaten. Er bestaat een wettelijke profieldiepte voor auto’s. Deze bedraagt 1,6 millimeter. Bij een lagere profieldiepte zullen je banden tijdens een APK keuring niet goedgekeurd worden. Bij een hogere profieldiepte zullen je banden langzaam slijten bij gebruik en kun je lang(er) met je banden doen. Voor optimale grip met het wegdek is het raadzaam banden vanaf 2 millimeter te vervangen.
  2. Uit elke band ontsnapt altijd wel iets van lucht, dus controleer eens per maand je bandenspanning. Je bandenspanning heeft namelijk invloed op je remweg en je wegligging. Zorg je voor de juiste bandenspanning dan verbruik je minder brandstof en gaan je banden over het algemeen langer mee. Een band met onderspanning slijt een stuk sneller dan een band met de juiste spanning. Controleren dus! Dit kan bij vrijwel alle tankstations en dit kun je het best doen als de banden koud zijn. De benodigde spanning voor jouw wielen staat genoteerd in je autoboekje.
  3. Merk je dat je auto af en toe meer naar links of naar rechts neigt? Wellicht staan je banden niet in de juiste stand ten opzichte van de wagen en moeten ze uitgelijnd worden. De banden worden dan zó afgesteld dat ze in een kaarsrechte lijn van elkaar staan. Resultaat: een betere wegligging, minder brandstofverbruik en minder slijtage. Controleer ook meteen de balans van je banden. Als niet elke band even zwaar is, raakt je auto ook uit evenwicht en kan het zijn dat je stoel of stuur af en toe gaat trillen.
  4. Vervang de banden om de 6 jaar.
    Natuurlijk moet je rekening houden met hoe veel en vaak je rijdt en de kwaliteit van je banden. Hoe dan ook is het raadzaam je banden eens in de zes jaar te vervangen.