Duitse automobilisten huiverig voor E10

In Duitsland is een fiks probleem ontstaan rond de invoering van de nieuwe E10 brandstoffen. Dat is in feite niet meer dan benzine waaraan tien procent Ethanol is toegevoegd. Opgelegd door ‘Brussel’ en bedoeld om in alle Europese landen bij te dragen aan een verbetering van de CO2-uitstoot en ook de afhankelijkheid van ruwe olie in te dammen. E10 is dus 1/10de deel biobrandstof. Dat lijkt prima, maar is het in veel gevallen niet. Bepaalde automodellen kunnen er niet tegen en zouden zelfs grote kans lopen op motorschade door de corrosie die ethanol veroorzaakt bij hoge druk en de stevige warmteontwikkeling die een snel draaiende motor nu eenmaal met zich meebrengt. Afdichtingen en brandstofleidingen kunnen dan gaan lekken en dat brengt zeker extra risico’s met zich mee. Daarbij stijgt ook het verbruik, omdat ethanol een minder goede verdichting kent dan de normale benzinesoorten waaraan we tot nu toe gewend waren. Al die nadelen en enkele voordelen, zorgen voor een fiks discussie tussen voor- en tegenstanders van deze brandstoffen en dat maakt de Duitse consumenten zenuwachtig. Naar informatie van een aantal fabrikanten is E10 niet aan te raden voor wagens met de bouwjaren van ergens 2002 of ouder. De meeste merken en modellen van na dat jaar zijn wel opgewassen tegen het gebruik van andere brandstoffen. Maar, er wordt ook gewaarschuwd om als eigenaar eerst even bij de dealer of importeur te informeren of de gebruikte auto wel echt geschikt is. Rijden met deze brandstof in een niet geschikte auto kan grote gevolgen hebben. Overigens komt die E10 brandstof in de jaren die voor ons liggen overal beschikbaar. Het ‘probleem’ zal zich dus in alle EU-landen kunnen gaan voordoen. Goed om er even over na te denken. Overigens is er ook een E5 benzine, het getal verwijst naar het percentage ethanol in de benzine, en dat mag bij geschikte auto’s probleemloos worden gebruikt als alternatief voor de E10.

Lees ook:Nieuwe biobrandstof van Argos
Lees ook:Extreme Koenigsegg: CCXR Special Edition
Lees ook:Benzineprijs weer naar recordhoogte!
Lees ook:Ferrari milieuvriendelijk? komt verandering in
Lees ook:Puttens tankstation 100e Argosvestiging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.