Diesel-affaire nu ook bij Renault…..?

Als de Franse milieuwaakhond en de Consumentenbond daar hun zin doordrijven kon Renault wel eens een miljardenclaim boven het hoofd hangen. Reden; er is daar in Frankrijk al sinds 1990 gesjoemeld met de uitstoot van vervuilende stoffen bij zowel alle geteste modellen. Men is het verhaal op het spoor gekomen toen een van de voormalige managers bij Renault een klokkenluiderfunctie vervulde en de waakhond wees op alle gerommel met uitlaatgastests die Renault had doorgevoerd. Opvallend is ook dat in Duitsland recentelijk ook een paar modellen van Renault verdacht hoge uitstootwaarden lieten zien, zeker in vergelijking met de officiele fabriekscijfers. Als ik de internationale berichtgeving op dit punt mag geloven is net als eerder bij VW, ook bij Renault het topmanagement op de hoogte geweest van het gerommel met cijfers en kon dit wel eens juridische consequenties hebben. Intussen hebben diverse instanties aangekondigd samen een claim neer te leggen bij Renault die naar verluid wel eens in de buurt van de 3,5 miljard Euro zou kunnen komen te liggen. De Franse overheid, voor een vijfde van alle aandelen Renault verantwoordelijk, heeft het bedrijf opgeroepen snel verbeteringen aan te brengen op dit punt en echt schonere auto’s te produceren. In Duitsland wees men eerder al eens op het feit dat de volgens de fabrikant als Euro6-gecertificeerde Espace dCi160 een uitstoot liet zien die 15,3 keer zo groot was als de officiele opgave. Men had dit in tests nog niet eerder gezien. Bij de Megane dCi 110 bleek de uitstoot bijna 10 keer zo groot als de fabrieksopgave. Het lijkt er op dat al die tests duidelijk gaan maken dat heel wat meer fabrikanten met die cijfers hebben gerommeld om zo aan de erg strenge milieunormen te kunnen voldoen. De gevolgen zullen nog lang nadreunen. (AMuS/Spiegel)

Lees ook:Ook Suzuki rommelde met cijfers…
Lees ook:Ook PSA in vizier Franse justitie….
Lees ook:Renault maakt winst; verlies bij Lada!
Lees ook:Euro5 motoren voor Renault Kangoo Express
Lees ook:Elektrisch rijden a la Renault…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.