Te hard rijden is gewoon hetzelfde als rijden met slok op…

We kennen ze allemaal wel, de macho’s, aso’s en de beter-weters. Mensen die zich van god noch gebod iets aantrekken en al helemaal niet van maximale snelheden in stad of dorp. En het gevaar dat dit gedrag met zich mee brengt is elke dag meetbaar. Juist daar waar men woonerven heeft ingericht of straten waar veel kinderenn spelen dan wel waar zich scholen bevinden is te hard rijden een risicovol gedrag. Vergelijkbaar met achter het stuur gaan zitten met een stevige borrel op. Geen rem op verkeerd gedrag dus. En daar wil men in Engeland nu paal en perk aan stellen. Als voorbeeld voor Europa. Door in het strafrecht dit te hard rijden in 30/50km zones te zien als een strafbaar feit en niet meer als een gewone verkeersovertreding. Men wil de mentaliteit onder de bevolking veranderen. Overigens doet men dit in Duitsland ook. Via zeer gerichte verkeersacties. Juist daar waar het nodig is om echt even van het gas te gaan controleert men fysiek de snelheid. En geeft boetes. Of laat mensen via strafpunten op het rijbewijs voelen dat dit soort gedrag asociaal is en grote risico’s met zich mee brengt voor voetgangers, waaronder veel kinderen. Het vraagt ook om een verandering van de mentaliteit. Terwijl 96% van de automobilisten vindt dat rijden onder invloed echt niet kan, is men veel minder kritisch op het te hard rijden in zones waar je maar 50 of 30km/u mag. Maar dat percentage stijgt wel en dat is een goed teken. Het gaat om gevaarvol gedrag en dat moet domweg veranderen. Het excuus dat je haast hebt of even snel….. maakt bij een ernstig ongeluk of zelfs bij het doodrijden van een huisdier van een ander weinig indruk. En zo zou de rechtsspraak ook om moeten gaan met dit delict. Een auto, motor of scooter zijn een dodelijk wapen als er verkeers mee wordt omgesprongen. Vandaar die aanpassing van de wetgeving links en rechts. En dat zou hier ook best mogen. (NP)

Lees ook:30km-zones vaak genegeerd….
Lees ook:Bumperkleven blijft ergerlijk…
Lees ook:Tips voor rijden bij slecht weer in Duitsland
Lees ook:Jonge chauffeurs sneller afgeleid; groter risico op ongelukken!
Lees ook:Chinese wegmisbruikers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.