30km-zones vaak genegeerd….

In verband met de wereldwijde actieweek voor de verkeersveiligheid deed men in het Verenigd Koninkrijk onderzoek naar het gedrag van verkeersdeelnemers binnen 30km-zones. Daarbij bleek dat meer dan de helft van bestuurders min of meer maling heeft aan die snelheidslimiet. Of er nu scholen of peuterspeelplaatsen in de buurt waren of niet. Opvallend was daarbij dat vooral de jongere bestuurders last hebben (of zeggen te hebben) van het in acht nemen van die snelheidslimiet. Men heeft vaak haast, al is het maar om de eigen kinderen naar school te brengen of op tijd weer op te pikken. Ouderen houden zich beter aan de snelheid al is ook bij hen het besef van een veilige snelheid minder groot dan verwacht. Haast is meestal het argument waarom men zo hard rijdt. Overschrijdingen met meer dan tien kilometer zijn eerder geen uitzondering maar regel. Opvallend is ook dat veel bestuurders geen benul hebben hoeveel kinderen door toedoen van gemotoriseerd verkeer omkomen in het verkeer. Dat zijn er wereldwijd 500 per dag! Een aantal dat door de meeste mensen die deelnamen aan het onderzoek veel te laag werd ingeschat. Men heeft geen idee eigenlijk. Kennelijk is de combinatie van risicovol gedrag achter het stuur en ongelukken die daarvan het gevolg zijn, niet aanwezig. Gerichte snelheidscontroles worden zelden uitgevoerd, maar als dat wordt gedaan blijkt ook telkens weer dat de chauffeurs van veel voertuigen structureel te snel zo’n zone inrijden. Het is tenminste iets om over na te denken en met die wereldwijde actieweek vroeg men daar dan ook aandacht voor. Wie in zo’n zone rijdt, moet zijn voet even weghalen van het gaspedaal. Dat helpt veel. Omdat ook uw kinderen daar wellicht spelen! (NP)

Lees ook:Hou je aan de snelheid…
Lees ook:Ford leert jeugd risico’s verkeer onderkennen…
Lees ook:Merkel wil geen Autobahnlimiet…..
Lees ook:Tolheffing nu ook op A-2 richting Amsterdam…
Lees ook:Nieuwe koplamptechnologie bij Ford

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.