Occasionmarkt blijkt goudmijn….

Het jaar 2016 was een bewogen jaar voor de occasionmarkt. Er werd meer gezocht naar tweedehandsauto’s. Maar terwijl de vraag met 50 procent toenam, steeg het aanbod met slechts 10 procent. Deze schaarste zorgde ook voor een prijsstijging van 9 procent. De gemiddelde prijs van een tweedehandsauto is ruim duizend euro gestegen het afgelopen jaar; van gemiddeld €11.982 in 2015 naar €13.020 in 2016. Dit blijkt uit de Marktmonitor van AutoScout24, online portal voor gebruikte en nieuwe auto’s in Nederland.

Top 10 populairste occasions van 2016
Massaal werd er online gezocht naar tweedehandsauto’s, maar van welk type gaat het hart van de Nederlandse autorijder sneller kloppen? Dit is de top 10 populairste occasions van 2016:
1. Volkswagen Golf
2. BMW 3-serie
3. Audi A4
4. Audi A3
5. Opel Astra
6. Volkswagen Polo
7. Opel Corsa
8. Ford Focus
9. Audi A6
10. BMW 5-serie

Of veel Nederlanders in 2016 besloten om klein(er) te gaan rijden of dat ze besloten een ‘boodschappenwagen’ te nemen: de top 10 hierboven laat zien dat de helft van de top wordt gedomineerd door kleine en compacte auto’s. En dat klopt ook: bijna de helft (44%) van de occasions waarnaar gezocht werd, was een auto uit het kleine of compacte segment.

Gelukkig konden consumenten op zoek naar een kleine of compacte auto ook kiezen uit een ruim aanbod. Meer dan de helft van de aangeboden auto’s op AutoScout24 (55%) bestaat uit auto’s van het kleine en compacte segment. Binnen het segment kleine auto’s heeft de consument de grootste keuze uit auto’s van gemiddeld vier tot vijf jaar oud (8.207 advertenties). Dit is zelfs 52 procent meer dan het jaar ervoor. Binnen het compacte segment heeft de consument ook de grootste keuze uit auto’s van gemiddeld vier tot vijf jaar oud (7.696 advertenties). Dit is 6 procent meer dan het jaar ervoor.

Ook wordt elk jaar traditiegetrouw gekeken naar het populairste bouwjaar van favoriete modellen. Dan valt op dat de kleine auto van vier tot vijf jaar oud het meest in trek is. Als het om compacte auto’s gaat, dan gaat de voorkeur van de consument uit naar nog oudere modellen: van zes tot acht jaar oud. In 2016 steeg de vraag naar kleine en compacte auto’s respectievelijk met 65 en 61 procent. Het aanbod van deze kleinere auto’s steeg eveneens, maar minder hard dan de vraag, namelijk met slechts 13 procent.

Wat verder opvalt aan de cijfers van 2016 is dat de kleinste aanbodstijging te zien is bij de sportauto’s (4%), terwijl de vraag naar dit segment met meer dan een kwart (28%) is toegenomen naar ruim 18 miljoen zoekopdrachten. Doordat er meer vraag dan aanbod is, steeg de prijs van tweedehands sportauto’s met maar liefst 15 procent. De prijs van een sportoccasion was in 2016 gemiddeld €46.000, terwijl de prijs een jaar eerder nog gemiddeld €40.000 was.

In 2016 zijn er meer dan 240 miljoen auto’s bekeken op AutoScout24.nl, stonden er gemiddeld 270.000 occasions te koop en dat maakt dat dit portal het grootste aanbod van Nederland te bieden heeft.

Lees ook:Tweedehands kopers willen vooral compacte modellen…
Lees ook:Nederlandse autokoper zoekt duurdere occasions…
Lees ook:Steeds meer kopers gaan voor tweedehands!
Lees ook:Klein, fijn, maar best duur; de compacte leasebak!
Lees ook:Aventador duurste auto op Marktplaats…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.