Tatra is weer Tsjecho-Slowaaks….

Voor oudere lezers heeft het merk Tatra nog wel iets bekends, voor jongeren is het een naam uit een ver verleden. Toch bestaat het Tsjecho-Slowaakse bedrijf nog steeds en bouwt men daar nog steeds in de fabrieken een kleine duizend vrachtwagens van verschillende grootten en laadvermogens. Veelal voor afnemers in de tegenwoordig van elkaar gescheiden landen Tsjechie of Slowakije. Ook de militaire organisaties daar zijn gek op hun Tatra’s. Het merk Tatra is een van de oudste ter wereld en kent al geen geschiedenis die begon in 1850. Daarmee is het na Daimler en Peugeot een van de drie oudste nog bestaande merken in de wereld. Tatra bouwde ooit naast haar vrachtwagenlijn ook bijzondere personenwagens, waarvan na de oorlog ook een aantal in ons land rondreden. De befaamde Tatraplan en 87 konden ook hier op klanten rekenen. Later werd die personenwagenlijn hier minder populair. Maar trucks van het merk zag je tot in de jaren tachtig ook regelmatig rondrijden in ons land, veelal in gebruik als kiepwagens of betonmolens. Het Zuid-Hollandse bedrijf Praneda werd haar importeur. Na de Wende in 1989 was het afgelopen met de personenwagendivisie. De auto’s werden nog even gebouwd, maar in zulke aantallen dat het niet meer winstgevend te maken was. Slechts de truckdivisie bleef over en werd verkocht aan het Amerikaanse Terex. De samenwerking met de Amerikanen verliep moeizaam, maar de productie van de Tatra’s werd er wel door gestroomlijnd en gemoderniseerd. Later kwamen er meer investeerders die bij Tatra o.a. een link met DAF lieten ontstaan. Nog niet zo lang geleden werd Terex uitgekocht door een Slowaaks investeringsbedrijf en is het bedrijf weer helemaal Tsjecho-Slowaaks. De Tsjechen en Slowaken trots, de afnemers blij, de toekomst ziet er weer rooskleurig uit. Benieuwd of men het merk nu ook weer weet te exporteren naar onze streken.

Lees ook:Tatra en Tsjechische Defensie-Uni sluiten contract….
Lees ook:Plannen voor een retro-Tatra realistisch???
Lees ook:Tatra op de weg terug…
Lees ook:Redelijk onbekend; Tatra 613
Lees ook:Tatra’s voor Indonesische leger…

Eén reactie op “Tatra is weer Tsjecho-Slowaaks….

  1. Marcel Tillemans

    het verhaal over Tatra kan natuurlijk veel uitgebreider maar deze korte versie is prima.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.