Zelf rijdende Audi? Dit is zijn brein!

zFAS, het Fahrassistenzsteuergerät, is de spil in autonoom rijdende Audi’s. Het is een elektronisch brein dat gebruikmaakt van supersnelle hightech processoren. Deze verwerken alle informatie die nodig is voor autonome rijfuncties en sturen op basis daarvan de verschillende systemen aan. Audi heeft Delphi aangewezen als producent van het centrale aansturingssysteem. In de nabije toekomst wordt zFAS stap voor stap geïntroduceerd in nieuwe modellen van Audi. zFAS is ontwikkeld in samenwerking met toonaangevende tech-partners als TTTech, Mobileye, nVidia en Delphi. Het elektronische brein met het formaat van een laptop is in staat informatie van een groot aantal sensoren te verwerken. Op basis hiervan kan zFAS razendsnel een compleet ‘model’ van de directe omgeving van de auto samenstellen. Deze informatie wordt doorgegeven aan de verschillende assistentiesystemen. Daarmee is zFAS de spil in alle autonome rijfuncties.

Op dit moment is het nog zo dat elk assistentiesysteem een eigen aansturing heeft. Audi is de eerste fabrikant die alle functies in één unit heeft weten te integreren. Om dit te bereiken, heeft Audi een benadering gekozen waarbij niet naar het functioneren van elk afzonderlijk assistentiesysteem werd gekeken, maar naar de optimale samenwerking ervan.
De ‘integrale benadering’ van Audi heeft er voor gezorgd dat het aansturingssysteem zFAS zo compact mogelijk kon worden. De complete unit heeft de grootte van een laptop. Enkele jaren geleden was de benodigde technologie nog zo omvangrijk dat er een compleet bagagecompartiment van een auto voor nodig was. Enkele belangrijke bestanddelen van zFAS zijn de EyeQ3 mobile processor van Mobileye en de nieuwe Tegra K1-processor van nVidia. De gezamenlijke rekenkracht van deze processoren komt overeen met die van de complete elektronische architectuur van een middenklasser.

In de nabije toekomst kunnen automoom rijdende Audi’s ‘leren’ terwijl ze rijden. Dit wordt mogelijk door Audi connect met een snelle mobiele LTE-dataverbinding en aansluiting op de cloud. Informatie die via de sensoren binnenkomt, wordt verzameld en genalyseerd en indien nodig verwerkt in het ‘geheugen’ van de auto. Zo maakt de kunstmatige intelligentie van zFAS het mogelijk om steeds beter te reageren op complexe verkeerssituaties.

Lees ook:Audi met veel nieuws naar de IAA
Lees ook:Pakketjes via DHL verstuurd, afgeleverd in een Audi….
Lees ook:Wallpapers: Audi S5
Lees ook:Audi’s e-tron Quattro Concept
Lees ook:Audi trekt Chinese banden aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.