Leiden gaat investeren in openbaar opladen…

Allego, een aanbieder van laadoplossingen voor elektrisch vervoer, en de gemeente Leiden gaan vanaf vandaag samenwerken om duurzame mobiliteit in de stad te stimuleren. Leiden heeft gekozen voor het open marktmodel waar Allego naar eigen verklaring invulling aan geeft. Andere gemeenten zoals Dordrecht, Groningen, Helmond en Zaltbommel maken hier ook al langer gebruik van. Het model zorgt ervoor dat laadpalen sneller gerealiseerd kunnen worden. Met de toevoeging van Leiden bedient Allego nu in totaal 20 gemeenten verspreid over heel Nederland volgens het open marktmodel.

Omdat verkeer volgens sommigen de belangrijkste bron van luchtverontreiniging in de oude binnenstad is, stimuleert Leiden elektrisch vervoer om minder uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof te bereiken. Zo heeft Leiden een groot gedeelte van haar eigen wagenpark vervangen voor 100 procent elektrische bestelauto’s en e-scooters.

Steeds meer gemeenten in Nederland willen de introductie van elektrisch rijden in hun stad versnellen door een goede oplaadinfrastructuur voor auto’s te realiseren. Dit komt mede doordat Nederland in 2015 moet voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Elektrisch vervoer is schoon, stil en zuinig; dat maakt het een groot pluspunt voor de leefbaarheid in de gemeenten en de gezondheid van mensen. Allego helpt gemeenten om snel en efficiënt laadinfrastructuur te realiseren door het proces vanaf aanvraag tot realisatie en exploitatie uit handen te nemen. Dit doen zij volgens een uniek open marktmodel dat vele voordelen biedt ten opzichte van gangbare aanbestedings- of concessiemodellen.

Het open marktmodel is gebaseerd op de beleidsregels die op 5 december 2013 door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn geïntroduceerd. De gemeente stelt daarbij de gewenste beleidskaders voor elektrisch vervoer in de gemeente op waarna marktpartijen in staat zijn om openbare laadpalen te realiseren, beheren en exploiteren. Via www.openbaarladen.nl kunnen e-rijders eenvoudig een aanvraag voor openbare laadpalen indienen. Vervolgens wordt het hele proces van aanvraag tot realisatie en exploitatie door Allego of andere aanbieders gecoördineerd. Doordat de marktpartijen, waaronder Allego werken binnen de gemeentelijke beleidskaders behoudt de gemeente de volledige regie over de inrichting van de openbare ruimte. Een groot voordeel is dat Allego zoveel mogelijk uit handen neemt voor zowel de e-rijder als de gemeente. Daarnaast kunnen openbare laadpalen gerealiseerd worden zonder investering van de gemeente. Hiermee wordt het voor alle gemeenten in Nederland mogelijk om elektrisch vervoer te faciliteren.

Lees ook:Nieuwe laadpalen in Amsterdamse regio
Lees ook:Renault certifikaat voor Allego oplaadstations…
Lees ook:Fastned breidt uit naar Den Haag…
Lees ook:Laadpalen speerpunt beleid milieuvriendelijk rijden..
Lees ook:Vakantie in eigen land met zicht op laadpunten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.