Spijt na de zonde….Marktplaats onderzoekt koopgedrag..

Met de winter in aantocht, deze week al komt de winter even langs mensen, komen voor het verkeer ook de ongemakken van het seizoen. Marktplaats Auto’s ziet dit terug in de vraag en het aanbod van winterbanden op de website. Zo blijkt uit cijfers van de handelssite dat Nederlanders pas ná een sneeuwbui of een koude dag, massaal opzoek gaan naar winterbanden. Toch gaan niet alle automobilisten onvoorbereid de weg op; onderzoek laat zien dat 60% van de autobezitters al gebruikmaakt van winter- of all-seasonbanden. Automobilisten zonder winterbanden geven aan normale banden veilig genoeg te vinden (49%), vinden winterbanden te duur (35%) of vinden het omwisselen van de banden teveel gedoe (14%).

In tegenstelling tot vorig jaar, zijn Nederlanders dit jaar later met de winterse voorbereiding voor de auto. In 2012 zag Marktplaats in oktober al de eerste toename in de vraag naar winterbanden (ruim 123.000 biedingen en reacties op advertenties), terwijl dit jaar in november pas de eerste stijging op Marktplaats te zien is. Met ruim 150.000 biedingen en reacties op advertenties in november dit jaar is de vraag ruim 38% meer dan vorig jaar in dezelfde maand.

Ondanks de late voorbereidingen van Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Marktplaats dat driekwart van de ondervraagden winterbanden wel belangrijk vindt. Zij oordelen dat winterbanden veiliger zijn en bovendien geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat zij vinden dat medeweggebruikers winterbanden zouden moeten gebruiken. Maar op de vraag of winterbanden, net als in Duitsland, verplicht zouden moeten worden op de Nederlandse wegen, reageren Nederlanders wisselend. Zo’n 36% van de ondervraagden is het hiermee eens, maar net iets een grotere groep (38%) ziet niet zoveel in een verplichting op winterbanden.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 200 Marktplaatsgebruikers.
Vraag naar winterbanden is in dit onderzoek gedefinieerd als het aantal reacties en biedingen op advertenties.

Lees ook:Automobilist ziet niet veel in zelfrijdende auto….
Lees ook:Autokoper gevoelig voor literprijs
Lees ook:Marktplaats Auto’s is website van het jaar…
Lees ook:Marktplaats laat dealers anders adverteren…
Lees ook:Winterbanden nu wettelijk verplicht in Duitsland

2 reacties op “Spijt na de zonde….Marktplaats onderzoekt koopgedrag..

 1. Jeffrey

  Heeft deze site aandelen in winterbandenleveranciers? In zeer korte tijd zijn er meerdere artikelen over winterbanden verschenen en de noodzaak om ze aan te kopen. Er is veel onderzoek gedaan en elk onderzoek geeft iets anders aan, waaronder de conclusie dat winter/sneeuwbanden maar 5 dagen op een jaar zin hebben.

  Het zou deze blog sieren om een breder beeld te schetsen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Leo

  @Jeffrey – Het beeld dat ik hier door de loop van de jaren heb neergelegd is vrij eenduidig in het voordeel van winterbanden. ANWB, ADAC, Tuv, vrijwel alle onderzoeken tonen aan dat winterbanden betere wegligging beloven (mits van een goed merk) bij temperaturen onder 7 graden, en een veel beter remvermogen bij gladde of besneeuwde rijbaan. Daarbij, we rijden meestal niet meer alleen rondjes om de kerk maar ook grensoverschrijdende trips. En dan kom je er in Duitsland achter dat deze bandensoort verplicht is. Wil je dat allemaal niet, krijg je een bekeuring. Voor de verkeersveiligheid en doorstroming zou het verplichte gebruik van dit type band ook hier moeten worden ingevoerd. Overigens is het zo dat een gewaarschuwd mens voor twee telt, of qua banden zelfs voor vier…toch?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.