Tweedehands auto’s in 2013 en 2014

Het jaar 2013 was niet het beste jaar voor de autobranche. De verkopen liepen gedurende de eerste elf maanden ver achter ten opzichte van eerdere jaren. Het was de maand december die het eindresultaat over het gehele jaar nog enigszins heeft gered. De maand december ging dan ook de boeken in als recordmaand met een aantal van 39.163 auto’s.

Tweedehands markt

Bij de occasionverkopen waren de verkopen iets beter ten opzichte van de nieuwe auto’s. Toch daalde het aantal verkopen licht ten opzichte van 2012, dat blijk uit onderzoek van het VWE. In totaal werden er in 2013 zo’n 28.000 minder tweedehands auto’s verkocht. Ook de consumentenverkoop onderling daalde licht met 3,7%. Consumenten leken voorzichtiger te zijn met de aankoop van een andere auto. Opvallend is dat het aantal importauto’s met ruim 25% is toegenomen.

2014: toename aanbod zuinige auto’s en meer

Het jaar 2014 belooft een interessant jaar te worden, althans volgens de verwachtingen van Autoscout24.nl. Per 1 januari is de vrijstelling van wegenbelasting actief voor kleine, zuinige auto’s. Het gevolg hiervan is sinds halverwege vorig jaar goed merkbaar. Het aanbod van deze auto’s is sinds mei 2013 flink gestegen. Ook is de verwachting dat de aanschafprijs van tweedehands auto’s het komende jaar omhoog gaan. Dit heeft met name te maken met het aantrekken van de economie en de krapte op de markt.

Oldtimers, hybride & elektrisch

Onlangs werden de belastingvoordelen voor oldtimers afgeschaft. Dit zorgt er voor dat dit type auto minder interessant is voor de doorsnee consument. De overheidsmaatregelen hebben effect op zowel de vraag als het aanbod. De vraag is met 40% afgenomen sinds de maatregelen van kracht zijn, terwijl het aanbod is verviervoudigd. Het aantal hybride en elektrische auto’s is in 2013 nog flink toegenomen, een verdubbeling zelfs. Maar hybride auto’s en elektrische auto’s lijken slecht een fractie van het totale aanbod te zijn en dat zal in 2014 ook zo blijven. De zoekopdrachten naar dit type auto blijven nog behoorlijk achter op het aanbod. Wel is de vraag uit het buitenland groter geworden.

Europese auto’s blijven domineren

Over de afgelopen jaren zijn Europese auto’s favoriet onder Nederlandse bestuurders. De verwachting is dat deze trend het komende jaar doorzet. Aziatische auto’s zijn wel in opkomst, maar blijven nog ver achter ten opzichte van Europese auto’s. De verwachting is dat grote SUV’s eraan moeten geloven en de komende jaren minder op de Nederlandse wegen te bewonderen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.