Pech in de sneeuw

Auto-in-de-sneeuwIn maart loopt de Nederlandse winter op zijn eindje en kijken we alweer richting de lente. Tegelijkertijd vertrekken er nog veel mensen richting de wintersport. Door het Nederlandse weer kan sneeuw en ijzel ver weg lijken. Als je naar de wintersport vertrekt kan er onderweg echter van alles gebeuren. Wat zijn nou de meest voorkomende soorten pech onderweg? En hoe kun je je goed voorbereiden op een reis naar de sneeuw?

Top 5 meest voorkomende problemen

  1. Accu (startproblemen)
  2. Sterretje in voorruit
  3. Vastgevroren ruitenwissers
  4. Vastgevroren slot/deur
  5. Haperende motor

Accu

Om accuproblemen in de winter te voorkomen kan het nuttig zijn om voor het starten je lampen alvast aan te doen. De accu krijgt niet ineens een piek in stroomaanvraag als je de motor start waardoor de motor makkelijker op gang komt. Mocht het nog steeds moeizaam gaan probeer dan met korte pogingen te starten. Daarnaast kun je bij de beurt van je auto de dynamo en accu door laten meten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Pechhulp

Sommige problemen zijn niet te voorkomen en daar kun je dan maar beter op voorbereid zijn. Zorg voor een goede pechhulp in het buitenland. Daarnaast is het prettig om in de kou een noodpakket bij je te hebben. Denk hierbij aan voldoende eten en drinken, warme dekens, waxinelichtjes, een aansteker en een noodoplader voor je mobiele telefoon.

Ontdooien

Een vastgevroren ruitenwisser of slot is erg vervelend als je onderweg bent. Een bevroren ruitenwisser kan voorkomen worden door deze los te zetten van de ruit als je niet rijdt. Voor het ontdooien van een vastgevroren slot is het handig een flesje ontdooiingsmiddel bij je te hebben. Let er wel op dat je deze in je tas en niet in de auto bewaard. Ook het gebruik van ruitenwissenvloeistof van winterkwaliteit is aan te raden, dan kan deze niet bevriezen.

Winterbanden

Om het risico op ongelukken in de sneeuw te verminderen is het rijden op winterbanden aan te raden. Zo’n 44% van de automobilisten in Nederland rijdt met winterbanden. Als je op wintersport gaat is het in de meeste landen zelfs verplicht op winterbanden te rijden.