Een nieuwe auto: Verzeker verstandig

Een nieuwe auto aanschaffen is een grote en vaak ook spannende keuze. Het oriëntatieproces duurt vaak een aantal weken tot zelfs maanden. Vaak hebben we een voorkeur voor bepaalde merken en/of modellen. Na deze met elkaar te hebben vergeleken op met name de prijs wordt de uiteindelijke uitvoering gekozen. Of je nu gaat voor een easy, comfort of business uitvoering gaat, je nieuwe (of tweedehandse) bolide moet worden verzekerd.

Berekenen van je kosten

Een auto kost meer dan alleen de aanschaf en de benzine. Zo moet je rekening houden met afschrijvingen, onderhoud & APK, belastingen en natuurlijk je autoverzekering. Net als de aanschaf van je auto variëren ook bovenstaande kostenposten. Per post zijn er verschillende zaken belangrijk:

  • Je afschrijvingen hanger met name af van het bouwjaar, de aanschafprijs en de waardevastheid van de auto. De meest gangbare waardevaste merken zijn bijvoorbeeld Volkswagen en Toyota;
  • Onderhoud en APK is met name afhankelijk van het bouwjaar en de staat van de auto, maar ook het jaarlijkse kilometers is goed om in de gaten te houden. Mocht je de verkopende partij niet vertrouwen dan raden we je aan voor een second opinion bij een andere dealer te gaan;
  • De belastingen hangen af van met name het gewicht van je auto. Stelregel is hier: “Hoe kleiner je auto, des te lager je belasting”;
  • Je autoverzekering daar komt een stuk meer bij kijken. De belangrijkste factoren zijn je leeftijd, schadevrije jaren, je postcode en het type auto dat je rijdt. Verder wordt er gekeken naar wie er in de auto rijdt en hoeveel kilometers er naar schatting op jaar worden gereden.

We raden je ten zeerste aan om een lijstje op te stellen van je te verwachten kostenposten. Dit zou in de keuze van je auto een flinke rol kunnen spelen, dus doe dit vooraf!

Dedicated autoverzekeraars & vergelijken

De laatste tijd worden we op televisie, radio en online wakker geschud door Tim en Tom, die voor Allsecur “willekeurige” mensen bezoeken met hun scheurijzer en vervolgens een spoor van vernieling achterlaten. Na flink zoeken via Google is het ons opgevallen dat Allsecur de enige (grote) autoverzekeraar lijkt te zijn die niets anders doet dan auto’s verzekeren. De keuze voor een autoverzekering is er een waarop je veel geld kan besparen waardoor het interessant is hierop in te zoomen. Het is niet voor niets dat vergelijkers als Independer en HoyHoy autoverzekeringen zo hoog in de rangorde hebben staan. Laat de kans om een aantal aanbieders te vergelijken dan ook zeker niet liggen.